dzem truskawkowy z rabarbarem

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem

Ten dżem truskawkowy pachnie mi świętami Bożego Narodzenia za sprawą cynamonu i przyprawy do grzańca (użyłam jej w ramach „czyszczenia” pojemniczka z przyprawami – równie dobrze sprawdziłoby się kilka goździków). Dodatek rabarbaru nadaje całości lekkości i sprawia, że truskawki zatopione w rabarbarowym syropie nie rozpadają się. Myślę, że wkrótce zastosuję truskawki z dżemu jako nadzienie do drożdżowych rogalików lub bułeczek – będą się idealnie nadawać! 😉
dzem truskawkowy z rabarbaremSkładniki (około 8 słoiczków):

  • 50 dag rabarbaru
  • 2 kg truskawek
  • 50 dag cukru
  • 30 g pektyny
  • 2-3 łyżeczki świeżo mielonego cynamonu

Rabarbar obierz, pokrój na centymetrowe kawałki, przełóż do garnka i zasyp połową cukru. Kiedy puści sok, zacznij podgrzewać na średnim „ogniu”.

Truskawki opłucz i pozbaw szypułek. Wsyp je (w całości) do rabarbaru, gdy ten już będzie się rozpadał i zamieni się w rzadką masę  (syrop). Dodaj cynamon. Delikatnie zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5-10 minut (w zależności od wielkości truskawek).

Połącz pektynę z pozostałym cukrem i wsyp do dżemu. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij wytwarzającą się pianę (jeśli Ci się chce, jeśli nie, to zostaw – ja ten zabieg pomijam czasem i nie ma on wpływu na trwałość produktu końcowego).

Dżem jest już gotowy – można go przekładać do wyparzonych, najlepiej jeszcze gorących, słoików (które standardowo po zakręceniu odstawiamy do ostygnięcia dnem do góry).


dzem truskawkowy z rabarbaremdzem truskawkowy z rabarbaremdzem truskawkowy z rabarbarem

Pin It

2 przemyślenia nt. „Dżem truskawkowo-rabarbarowy z cynamonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *