Dyniowe knedle ze śliwkami

Ćwierć wieku temu, gdy wychowywałam się na wsi leżącej przy granicy z Czechami, samolot widziałam od święta. Oczywiście nie pasażerski, tylko taki, z którego zrzucano lisom szczepionki przeciw wściekliźnie. Czasem mogłam też obejrzeć maleńkie punkciki, które pruły niebo, zostawiając rozstępujące się powoli białe smugi. Gdy usłyszałam charakterystyczny dźwięk, wybiegałam z domu, wołając rodzeństwo i stałam potem z zadartą głową niczym dziecko z obrazu Chełmońskiego „Bociany”. Taki był ze mnie techniczny dzikus.

Teraz jestem dorosła i czasem zapominam, że to, co dla mnie jest oczywiste, dla moich dzieci bywa fascynujące i nowe. Człowiek Wyżerka (niemal czteroletni) i Panna Grymaśna (prawie dwuletnia) wiedzą, że owoce rosną na krzewach i drzewach a nie w skrzynkach w supermarketach, mimo to za każdym razem, kiedy widzą obsypane wszelkim dobrem drzewo, włącza się u nich tzw. „efekt wow”.

Moje dzieciaki urodziły się i mieszkają we Wrocławiu, na co dzień obcują z techniką, bez ekscytacji oglądają przejeżdżające obok wypierdziane samochody i przelatujące ponad nimi samoloty, które na pokładzie mają ludzi a nie paczki dla zwierząt leśnych. A jednak cieszą się, jakby była Gwiazdka, że mogą samodzielnie zerwać z drzewa śliwkę, jabłko czy gruszkę. I zajadają te owoce z nieprzeciętnym apetytem.

Wykorzystując sezon na śliwki i na dynię zrobiłam knedle trochę inne niż tradycyjne, ziemniaczane.

Ciasto na knedle jest wegańskie – nie zawiera jajek, a swój słoneczny kolor zawdzięcza dodatkowi dyni. W zależności od użytej odmiany barwa może być mniej lub bardziej intensywna. Jeśli purée jest wodniste, to lepiej je przełożyć do rondelka i podgrzewać, cały czas mieszając, żeby odparowało. Zbyt wilgotne będzie wymagało dodania większej ilości mąki do ciasta, przez co masa na knedle straci i na smaku, i na kolorze.

dyniowe knedle ze sliwkami 4-1024

Składniki (ok. 15 sztuk):

  • 500 g ugotowanych mączystych ziemniaków
  • 300 purée z dyni (o jak najmniejszej zawartości wody)
  • 120-150 g mąki pszennej + do podsypania
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 15 niewielkich wypestkowanych śliwek

do podania:

  • ok. 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu

Ostudzone ziemniaki zmiel i wymieszaj z dyniowym piure. Dodaj mąkę, sól i szybko wyrób jednolite ciasto.

Na obficie wysypanym mąką blacie utocz dwa wałki z ciasta, potnij je na mniejsze kawałki i zrób z nich placuszki. Na środku każdego ułóż wypestkowaną śliwkę (opcjonalnie możesz nasypać do niej trochę cukru) i sklej, formując okrągłe knedle. Ciasto dość mocno się klei, więc ręce też oprósz mąką.

Knedle gotuj partiami w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 5 minut od wypłynięcia.

Podawaj polane roztopionym masłem i posypane cukrem zmieszanym z mielonym kardamonem.


Schowek

dyniowe knedle ze sliwkami 1-1024

dyniowe knedle ze sliwkami 2-1024

Pin It

4 przemyślenia nt. „Dyniowe knedle ze śliwkami”

    1. Iwa, wyjdą 🙂 Możesz się zainspirować moim przepisem na ciasto na dyniowe kopytka – klik. Zamiast bezglutenowej mąki kukurydzianej spokojnie można użyć pszennej uniwersalnej 🙂

      1. Zrobiłam jak Pani radziła i wyszły przepyszne 🙂 Dziękuję bardzo za przepis i za inspirację 🙂 Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *