Drożdżowe babeczki z truskawkami

W roku jest kilka kluczowych dla mnie momentów, na które czekam z niecierpliwością. Nie będę ukrywać, że przeważnie wiążą się one z jedzeniem. Z utęsknieniem wypatruję szparagów i pierwszego bobu (o, bób to ja mogę wcinać codziennie kilogramami!), potem rzucam się na małosolne i na śliwki, ale najbardziej kręci mnie tłusty czwartek i pączki! Może dlatego, że tylko raz w roku pozwalam sobie na jedzenie ich bez limitu. Aż się rozpływam, kiedy myślę o takich cieplutkich, świeżo usmażonych, lepkich od lukru pączkach…

W zeszłym roku odkryłam, że pączki z piekarnika stanowią godną konkurencję dla tych smażonych. Przepis na nie okazał się wielkim hitem zarówno w mojej rodzinie, jak i wśród znajomych, postanowiłam zatem wrócić do niego przy okazji sezonu na wypieki z truskawkami.

Lekko zmodyfikowałam proporcje – dodałam więcej cukru, ponieważ truskawki są raczej kwaskowe – ale ciasto drożdżowe nadal jest bardzo delikatne i lekkie jak puch. Babeczki świetnie nadają się na słodki podwieczorek albo śniadanie w towarzystwie kubka ciepłego mleka. Truskawkowy lukier pięknie pachnie i nie jest mdły, no i ma cudny pastelowy odcień różu.

Jeszcze na koniec drobna uwaga: truskawki powinny być w temperaturze pokojowej – schłodzone sprowadzą na wypiek klęskę zakalca.

drozdzowe babeczki z truskawkami 01-1024

Składniki (12 dużych babeczek*):

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • 16 g drożdży instant (albo 40 g świeżych)
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

do nadziania:

  • 12-24 truskawki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru z wanilią (opcjonalnie)

dodatkowo:

  • masło i mąka do wysmarowania foremek albo papilotki
  • żółtko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania
  • 2 łyżki soku z truskawek
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i drożdże instant (ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn, wkruszając je do mleka z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około kwadrans).

Masło rozpuść w rondelku. Do jeszcze gorącego dodaj mleko i poczekaj, aż mieszanina będzie letnia (jeśli robisz zaczyn, to tylko przestudź masło).

Do miski z mąką wlej masło z mlekiem (albo masło i zaczyn), wbij jajko, dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się kleić do ręki i miski (będzie dość luźne).

Po wyrobieniu ciasto uformuj w kulę, przełóż do głębokiej miski i przykryj ją folią, aby nie obeschło. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 12 równych porcji (po 85 g).

Truskawki obtocz w cukrze i skrobi ziemniaczanej.

Z porcji ciasta uformuj placuszki i na środku każdego umieść 1-2 truskawki.

Zlep dokładnie i umieść łączeniem do dołu w wysmarowanych masłem i obsypanych mąką foremkach do muffinek (można je również wyłożyć papilotkami – ja piekłam w silikonowych i nie musiałam ani wykładać, ani smarować).

Babeczki odstaw na około 20 minut do napuszenia, następnie posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.

Jeszcze ciepłe babeczki przyozdób lukrem przygotowanym z 2 łyżek soku wyciśniętego ze świeżych truskawek rozmieszanego z 5 łyżkami cukru pudru.


drozdzowe babeczki z truskawkami 02-1024

drozdzowe babeczki z truskawkami 03-1024

drozdzowe babeczki z truskawkami 04-1024

* foremki o pojemności 160 ml

Pin It

2 przemyślenia nt. „Drożdżowe babeczki z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *