Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie

Powiadają, że mąż to człowiek, który zapomina o listach zakupowych, rocznicach i urodzinach, ale nie pamięta również o naszych zmarszczkach, rozstępach i zrzędzeniu. Taki jest mój Małż.

Są dni, że mogłabym go ubić, ale nie wyobrażam sobie życia bez niego. A on nie wyobraża sobie życia bez murzynka (nie będę ukrywać, że na widok tego wypieku szczerzej i szerzej się uśmiecha niż na widok mojej rozczochranej osoby każdego poranka).

Podobno jesteś tym, co jesz…

Murzynek to ciasto, które naprawdę wiele zniesie i poddaje się nieskończonej liczbie modyfikacji, dostosowując się do naszego nastroju czy zawartości spiżarki. Zawsze wychodzi smaczny i otulający czekoladowym smakiem. Taki comfort food, pocieszenie w gorszych chwilach czy sposób na szybkie zaspokojenie naglącej potrzeby domowego wypieku.

W tym przepisie wykorzystałam ciemne piwo i maślankę. Za sprawą tego pierwszego, ciasto ma przyjemną, charakterystyczną kawową nutę, dzięki maślance jest wilgotne. Wierzch ciasta posmarowałam masą z lekko słonego serka w typie philadelphia z dodatkiem cukru pudru i oprószyłam na koniec surowym, gorzkim kakao.

Jeśli szukasz innych przepisów, w których można kreatywnie wykorzystać piwo, to zajrzyj koniecznie do jedenastego numeru magazynu KOCIOŁ, tworzonego przez dolnośląskich blogerów. Poczytać go można za darmo, zapraszam 😉

ciasto czekoladowe z piwem 01-1024

Składniki (tortownica o średnicy 23 cm lub większa):

  • 250 ml ciemnego piwa (np. Porter, Guinness)
  • 150 g roztopionego masła
  • 70 g surowego kakao
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 140 g maślanki
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
  • 150 g serka typu philadelphia
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka surowego kakao

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Piekarnik nastaw na 175°C (góra – dół, bez termoobiegu).

Roztopione masło wymieszaj z piwem, cukrem trzcinowym i kakao. Wbij jajka, wlej maślankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj

W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsyp do płynnych składników i krótko wymieszaj (tylko do połączenia).

Masę wylej przygotowanej wcześniej formy. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 175°C (do suchego patyczka) w formie o średnicy 23 cm lub nieco krócej w szerszej.

Ciasto po 10 minutach od upieczenia wyłóż na kratkę do studzenia.

Chłodne ciasto posmaruj serkiem wymieszanym z cukrem pudrem i na koniec  oprósz kakao.

Możesz za pomocą łyżki lub widelca rozsmarować kakao po serku, tworząc nieregularne wzory.


ciasto czekoladowe z piwem 02-1024

ciasto czekoladowe z piwem 03-1024

Pin It

3 przemyślenia nt. „Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *