cytrynowe sledzie z rozmarynem 01b-1024

Cytrynowe śledzie z rozmarynem

Ludzie mają różne postanowienia noworoczne. Obiecują sobie, że rzucą palenie, zostaną wegetarianami albo nimi nie zostaną, schudną x kilogramów, nie będą przeklinać, przeczytają 52 książki, dostaną awans i będą zarabiać miliony, staną się lepszymi ludźmi, będą więcej czasu spędzać z dziećmi i oglądać mniej telewizji. Początek roku obfituje w takie i inne tego typu ambitne założenia, o których w połowie stycznia nie chce się już pamiętać.

Jednym z moich postanowień noworocznych było, że będę częściej jadać śledzie. Żeby było trudniej, zdecydowałam, że będę unikać kupowania gotowych, już przyprawionych filetów, tylko będę je przyrządzać sama i eksperymentować z nowymi smakami. Na pierwszy ogień poszło połączenie śledzia z cytrynami, których miałam dość sporo po zakupach w InCampagna.

Słonawe śledzie, kwaśna cytryna przełamana odrobiną słodyczy pochodzącej z miodu i dodatek pachnącego lasem rozmarynu to smaczne, ale dość wytrawne połączenie. Idealne dla tych, którym już znudził się nieśmiertelny słodko-octowy śledź z cebulą.

cytrynowe sledzie z rozmarynem 01a-1024

Składniki (na słoik 900 ml):

  • 500 g solonych filetów śledziowych (matiasów)
  • 1 cytryna obrana ze skórki (najlepiej ekologiczna)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka płynnego miodu (np. rzepakowego)
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • czarny pieprz

Zanim zaczniesz moczyć śledzie, sprawdź, jak bardzo są słone. Jeśli bardzo – mocz przez około dobę w wodzie, zmieniając ją dwukrotnie. Jeśli mniej – mocz je kilka godzin. Może się zdarzyć, że wystarczy je tylko opłukać.

Wymoczone filety odciśnij papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody i osusz, następnie pokrój na kawałki.

Obraną ze skórki cytrynę pokrój na cieniutkie plasterki.

Wymieszaj sok z cytryny z miodem i olejem.

Na dnie słoika ułóż kilka kawałków śledzia, oprósz lekko pieprzem i drobno posiekanym albo porwanym rozmarynem, połóż plasterek cytryny. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Na koniec zalej mieszaniną oleju i soku z cytryny. W razie potrzeby dolej samego oleju, ponieważ śledzie mają być nim całkowicie przykryte.

Wstaw do lodówki na dwa dni, aby składniki się dobrze przegryzły.


cytrynowe sledzie z rozmarynem 01b-1024

cytrynowe sledzie z rozmarynem 02-1024

cytrynowe sledzie z rozmarynem 03-1024

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Cytrynowe śledzie z rozmarynem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *