Cytrynowa babka pasternakowa

Tak sobie pomyślałam, że skoro ciasto marchewkowe jest bardzo smaczne, to czemu by nie wypróbować ciasta z pasternakiem? Z racji nadchodzących świąt upiekłam ten mój wynalazek w formie do babki, ale można skorzystać z każdej innej, którą podpowiada fantazja. Świetnie się sprawdzą  nawet foremki do muffinek.

Gdy tylko wyjęłam mąkę, cukier i jaja, co było jasnym sygnałem, że będę robić ciasto, i zajęłam się obieraniem pasternaku, u mojego boku zmaterializował się Człowiek Wyżerka (3,5 roku) i oświadczył poważnym tonem, że „ce pomósz”. Do kuchennego blatu dostawiliśmy podest i podjęliśmy czynności. Połowę mąki trzeba było ścierać z blatu, cukier był wybierany oślinionym palcem prosto z torebki, sok z cytryny nagle się gdzieś zdematerializował (okazało się, że został na chybcika wlany do miski z jajkami, kiedy nie patrzyłam), a skórka z cytryny została wypluta na ścianę, ale ciasto wyszło.

Jeśli w takich okolicznościach przyrody nie dało się zepsuć tego ciasta, a rezultat był taki, że żadna z trzech poczęstowanych dorosłych osób nie chciała uwierzyć, że jest w nim warzywo, to naprawdę – trzeba je upiec. Babka jest konkretna, wilgotna i aromatyczna. Koniecznie trzeba ją wykończyć cytrynowym lukrem!

cytrynowa babka pasternakowa 01-1024

Składniki :

  • 340 g pasternaku (waga po obraniu)
  • 240 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 180 g cukru
  • 100 g masła
  • skórka otarta z całej cytryny (bio!)
  • sok z połowy cytryny (bio!)

dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy

lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny (bio!)

Obrany pasternak zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj, odłóż na chwilę.

Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodaj masło, skórkę otartą z cytryny i sok z połowy cytryny. Zmiksuj do połączenia składników.

Do masy maślano-jajecznej wsyp przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszaj dokładnie. Gdy składniki się połączą, wmieszaj starty pasternak (masa będzie dość gęsta).

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy i piecz przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (do suchego patyczka).

Po ostygnięciu polukruj lukrem przygotowanym z 3/4 szklanki cukru pudru i takiej ilości soku z cytryny, która pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję (około 1 łyżki).


cytrynowa babka pasternakowa 02-1024

cytrynowa babka pasternakowa 04-1024

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Cytrynowa babka pasternakowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *