Ciasto z batatów (Bingka Ubi Jalar)

Bingka Ubi Jalar to kremowe, nieco „budyniaste” (ktoś mógłby powiedzieć, że zakalcowate), bardzo łatwe ciasto popularne w Indonezji (‚ubi jalar’ to po prostu ‚słodki ziemniak’). Pięknie pachnie cynamonem i wanilią, lekko czuć w nim mleko kokosowe. W trakcie pieczenia dość znacznie rośnie w górę, jednak po wystudzeniu opada, tworząc  na brzegach charakterystyczną pomarszczoną skórkę.

To właśnie skórka spowodowała, że Człowiek Wyżerka zakochał się w tym cieście i stwierdził, że mogę częściej robić ten „placek z ziemniaków”. Panna Grymaśna natomiast znalazła upodobanie w wyjadaniu samego kremowego środka.

Małż dość sceptycznie podchodził do idei ciasta ze słodkich ziemniaków. Zanim spróbował, wygłosił teorię, że Indonezyjczycy pieką je tylko i wyłącznie z tego powodu, że mają tych batatów po kokardy i już nie wiedzą, co jeszcze z nimi robić. Mimo początkowej nieufności wciągnął w trakcie jednego posiedzenia trzy kawałki i przy okazji odkrył, że ten placek dobrze się komponuje z dodatkiem kwaśnych owoców w formie musu lub frużeliny.

Ciasto z batatów polecam kulinarnym „lewym rękom” – wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać je do formy i upiec – nie da się go zepsuć. Przepis znalazłam na blogu Just Try & Taste i lekko zmodyfikowałam – zamiast gotować bataty na parze, przekroiłam je wzdłuż na ćwiartki i piekłam pod przykryciem do miękkości (200ºC przez około 20 minut).

ciasto z batatow 01-1024

Składniki (tortownica o średnicy 23 cm lub większa):

  • 750 g batatów (2 spore)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g pszennej mąki

Bataty umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze albo wyszoruj, pokrój na ćwiartki i upiecz do miękkości w 200ºC (pod przykryciem, żeby nie wyschły za bardzo – około 20 minut. Po upieczeniu łatwo zdejmiesz z nich skórę).

Upieczone/ugotowane bataty miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji z mlekiem kokosowym, rozpuszczonym, lekko przestudzonym masłem, cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym oraz solą i cynamonem.

Gdy uzyskasz gładką, płynną masę, dodaj do niej mąkę i delikatnie ją wmieszaj.

Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

Piecz w 175ºC przez godzinę (w trakcie pieczenia ciasto znacznie urośnie – to normalne, że później oklapnie). Wystudź na kratce.


ciasto z batatow 02-1024

ciasto z batatow 03-1024

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Ciasto z batatów (Bingka Ubi Jalar)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *