Ciasto marchewkowo-bananowe bez jajek


Może Ci się również spodoba

27 komentarzy

  1. Iwona i Mary pisze:

    Na pewno wypróbujemy i mamy nadzieję, że będzie pyszne! 😉

  2. Milena pisze:

    Zamierzam wypróbować. Zobaczymy jak to będzie z tym bezjajkowym ciastem 🙂
    Pozdrawiam,

  3. Agnes_f pisze:

    dzisiaj zrobiłam! przekrawając ciasto spróbowałam troszkę, w smaku pyszne ale mam jedno pytanie czy ciasto to powinno być wilgotne? bo moje takie wyszło i obawiam się, że może to być zakalec 😛

  4. julia pisze:

    Ciacho super! Smakuje genialnie!

  5. joanna pisze:

    Wypróbowałam i polecam!
    Ja jednak nie dodaję dżemu, jakoś nie mogę się przekonać.

  6. lilly pisze:

    Zrobiłam:) Wyszlo bardzo dobre, wilgotne nawet na nastepny dzien. Polecam:)

  7. magda pisze:

    Ciasto nie uroslo nic a nic. Jaka moze byc przyczyna? Robilam wedlug przepisu, pieklam na termoobiegu. Juz drugi raz robie ciasto bez jajek, z bananami i mi nie chce urosnac.

    • Agata pisze:

      Na termoobiegu trzeba ustawić niższą temperaturę. Może nie wyrosło, bo soda albo proszek nieco zwietrzały albo foremka jest za duża (u mnie miała ok. 25 cm średnicy, nie pamiętam już). Postaram się powtórzyć przepis w weekend, bo to ciasto robiłam daawno temu 🙂

  8. aga pisze:

    juz 2 x robilam to ciasto – nie moge mu sie oprzec, jest pyszne, wilgotne i „bogate”!
    dziekuje za ten przepis!

  9. sweetcherry pisze:

    Robiłam ciasto jest pyszne,faktycznie wilgotne, zmodyfikowalam troche przepis zamiast sody zwiększyłam ilość proszku pieczenia do 3 i 1/3 łyżeczki. Trochę obawiałam się tego posmaku sody w cieście.

  10. Agata pisze:

    czy starta marchewke trzeba odsaczyc z soku?

  11. aga pisze:

    czy to ciasto mozna wlac do formy na muffinki? i zrobic male muffinki? 🙂
    4 razy juz robilam w zwyklej foremce i wychodzilo doskonale!

  12. Kinga pisze:

    Jest pyszne! W naszej rodzinie pomimo tego, że już nie karmię i mogę jeść jaja i mleko 😉 przepis jest regularnie wykorzystywany, a ciasto daję nawet 2,5 letniej córeczce. Dziękujemy!

    • Kinga pisze:

      aaa… dodaję jeszcze orzechy i żurawinę 🙂

      • Agata pisze:

        Kinga, dzięki za ten komentarz! Bardzo dawno nie piekłam tego ciasta, bo o nim zapomniałam 😛 Koniecznie muszę do niego wrócić i podarować mu jakieś ładniejsze zdjęcie 😀

        • aga pisze:

          dlaczego ladniejsze zdjecie? to na górze jest naturalne, bez ‚polepszania’ pokazuje ciasto takie jakie powinno wyjsc..
          nie lubie przerabianych zdjec ciast, na ktorych patrzenie az slinka cieknie a jak sie zrobi samemu, to juz wyglada zwyczajnie…
          jeszcze jak zwykle wszystko podane na surowym drewnie z ozdobnymi XIXw. sztućcami….

          • Agata pisze:

            Aga, najpierw „je” się oczami i ładne zdjęcie zachęca do wybrania właśnie tego, a nie innego, przepisu. Jeśli chodzi o przerabianie zdjęć potraw, to nie robię żadnych sztuczek znanych z fotografii produktowej (np. ziemniaki zamiast lodów, smarowanie olejem napędowym, przypalanie opalarką, dymienie dymem z papierosa, żeby sprawić wrażenie, że danie paruje, itp.). Po prostu staram się ułożyć ładną kompozycję, zadbać o światło i odpowiedni balans bieli, wciąż się tego uczę. I tak strasznie chciałabym mieć takie piękne drewniane blaty do zdjęć oraz kolekcję sztućców 😀 Taka moda 😉

            • aga pisze:

              ok, niech Ci będzie 🙂 moda przemija..
              często korzystam z książki kucharskiej „Kuchnia Polska” i tam dopiero „modne” wystroje kuchni powalają 🙂 ale za kilka lat znów powróci…

  13. Kasia M. pisze:

    Od dwóch tygodni jestem na diecie bezmlecznej i bezjajecznej. A przed nami Wielkanoc :-/ Nie mogę ciast, nie mogę jajek, nie mogę chleba, nie mogę makaronu jajecznego, generalnie bardzo mało mogę. A dzięki temu przepisowi choć trochę święta pachną i smakują mi świętami 🙂 Dziś upiekłam ciasto, jest genialne! Smakuje rewelacyjnie! Tym bardziej, że marchewka, cynamon, banany to moje smaki. 🙂

  14. iliana pisze:

    Czy mozna zastąpić mąkę pszenną jakąś inną, bezglutenową? Szukam przepisu bezmlecznego, bezjajecznego i bezglutenowego a taki znaleźć to graniczy z cudem! Może ten się da trochę przerobić… ktoś próbował?

  15. Karolina pisze:

    Moje ciasto już właśnie w piekarniku:) Super przepis, mam nadzieję, że urośnie i będzie przepyszne 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner