DSC_0004 botwinka-1024

Botwinka z crème fraîche

Małż niespecjalnie przepada za tą zupą, bo jest lekko słodka – on lubi zupy słone, mięsne i pieprzne. Człowiekowi Wyżerce i Młodej za to smakowała. Młode buraki ćwikłowe z liśćmi, czyli botwina, są jeszcze dostępne na targowiskach i straganach, więc warto zrobić tę pełną smaku, letnią zupę. A na talerzu okrasić ją łyżką gęstej, kwaśnej śmietany – crème fraîche, która powoli będzie się rozpuszczać w gorącym wywarze i malować piękne, białe wzory na buraczkowym tle.  I nie zapomnij posypać solidnie natką pietruszki, której też mamy teraz obfitość, jak widać na załączonym obrazku.
DSC_0007 botwinka-1024Składniki (4 porcje):

  • pęczek botwiny ze sporymi buraczkami
  • około 1 litr bulionu warzywnego (albo lekkiego rosołu)
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 3-4 młode ziemniaki
  • kwaśna śmietana wg uznania
  • natka pietruszki wg uznania
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny, cukier, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz

Zagotuj bulion z dwoma ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym.

Umyj i obierz warzywa. Dobrze wypłucz botwinkę, odrzuć brzydkie liście i łodyżki.

Marchewkę, ziemniaki i buraczki pokrój w drobną kostkę, pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć warzywa do wywaru. Kiedy będą prawie miękkie, dodaj opłukane i posiekane liście i łodyżki botwinki. Gotuj, aż łodyżki zmiękną, następnie dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Na talerzu dodaj do botwinki łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.


DSC_0004 botwinka-1024DSC_0011 botwinka-1024

 

Pin It

5 przemyśleń nt. „Botwinka z crème fraîche”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *