barszcz

Barszcz ukraiński

Rozmawiałam wczoraj z moją Rodzicielką o barszczu ukraińskim (takie mamy tematy wzniosłe). Padło z jej ust stwierdzenie, że ta zupa jest jak bigos, bo ma tyle wariantów, ile osobniczych upodobań. Fakt. W moim wydaniu wyszła tym razem jako kremowa zupa z buraków z dodatkiem duszonych na maśle warzyw i śmietany. Obowiązkowo ze sporą ilością natki pietruszki, albowiem – (parafrazując starą reklamę mlecznych cukierków) – „dziś sama jestem matką i cóż mogłabym dać moim dzieciom lepszego niż garść natki?” 🙂
Lista składników wydaje się być długa, jednak to praktycznie nic innego jak bulion (warzywny lub mięsno-warzywny w zależności od wyznawanego światopoglądu, ewentualnie posiadanych w domu kostek – zwierzęcych lub tych w sreberkach), buraczki, włoszczyzna, kapka śmietany i fasola. I garść natki 😛

Nic tylko robić! Robić! Robić! 😉
barszcz
Składniki (4-6 porcji):

  • 3 ugotowane buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kawałek białej części pora
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 20 dag fasoli z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, cukier (opcjonalnie)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • siekana natka pietruszki

Do gotującego się bulionu wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki (rzecz oczywista, że uprzednio obrane i umyte :)). Ugotowane wcześniej buraki obierz ze skórki, pokrój na plasterki i również wrzuć do garnka. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj wtedy koncentrat pomidorowy i zmiksuj zupę.

Pozostałe warzywa – seler, marchew i pietruszkę – obierz i pokrój w drobną kostkę. Pora posiekaj na plasterki. Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj wszystkie warzywa przez około 5 minut, często mieszając. Następnie podlej kilkoma łyżkami wody, przypraw szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu i duś przez kolejne 5 minut (powinny być al dente).

Do garnka ze zmiksowaną zupą dodaj 3/4 warzyw z patelni (resztę zostaw do dekoracji) a także fasolkę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą (ewentualnie cukrem, jeśli buraki są mało słodkie).

Podawaj udekorowane kleksem śmietany, solidną porcją natki i pozostałymi duszonymi warzywami.


barszcz

Pin It

4 przemyślenia nt. „Barszcz ukraiński”

  1. Ostatni szukałam jakiejś ciekawej zupki i trafiłam tutaj na ten barszcz. W zamrażarce kwitł rosołek, więc dziś został wykorzystany w celu przyrządzenia barszczu. Niedziela bez rosołu – dziwnie, ale warto było 😉 Małż najlepiej toleruje barszczyk czysty, a jednak z uznaniem pomlaskiwał 😛

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *