babka na winie

Babka na winie musującym

Baba wielkanocna jako symbol dobrobytu pojawia się na niemal każdym świątecznym stole, wróżąc dostatek w kolejnych miesiącach. Dzisiaj na blogu swój debiut ma sympatyczna winna babka w lśniącej sukience. Jest bardzo smaczna, z delikatnym posmakiem i aromatem wina (ale oczywiście bez procentów, bo te uleciały w trakcie pieczenia). W smaku przypomina mi nieco bajaderkę. Zakochałam się w niej! Żeby ją jeszcze dodatkowo zareklamować dodam, że jest to babka łatwa w przygotowaniu i mało kłopotliwa. A polewa, którą do niej wybrałam, nie kruszy się, nie brudzi, jest błyszcząca i łatwo się kroi.

Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Kuchenny Bałagan (zrobiłam inną polewę, zredukowałam ilość cukru, zamiast oleju dałam masło i zastąpiłam zwykłe białe wino musującym)
babka na winie
Składniki na babkę:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 150 ml wina musującego lub szampana
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (8 g)
  • 2 łyżki kakao
  • dodatkowo tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

Rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia.

Do misy wbij jajka (nie oddzielaj żółtek od białek), wsyp cukier i ubijaj, aż uzyskasz jasną i puszystą masę, następnie wlej masło i wino. Zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z sodą i dokładnie wymieszaj.

Połowę masy wlej do formy (jak widać na zdjęciu, dałam mniej niż pół), do pozostałej części wsyp kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wlej masę kakaową do formy i zamieszaj np. patyczkiem do szaszłyków.

Piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź patyczkiem. Wyjmij z formy po przestudzeniu i udekoruj polewą.

Polewa:

  • 125 g masła
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (100 g)

Żelatynę zalej dwiema łyżkami wody i odstaw, aby napęczniała.

W rondelku roztop masło (na niewielkim ogniu), dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z kuchenki i wsyp kakao, następnie żelatynę. Gdy wszystko ładnie się rozmiesza, dodaj śmietanę i tak uzyskaną polewą oblej ciasto.


babka na winiebabka na winiebabka na winie

Pin It

6 przemyśleń nt. „Babka na winie musującym”

  1. Miałam sobie zostawić „babkowy debiut” na kolejne święta, ale chyba się skuszę, tylko muszę nabyć foremkę babkową i będę raportować:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *